zondag 12 augustus 2012

Take it or leave it! Teek gehad?


Heeft uw kind een beet van een teek? Dan zijn de gegevens hierover genoteerd op een formulier dat door de groepsleider is afgegeven aan één van de ouders bij de terugkomst van het kamp. Hoewel het merendeel van de teken onschadelijk is, is er een kleine kans besmet te raken door ziekteverwekkers die teken bij zich kunnen dragen, waaronder de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Daarom is het belangrijk, indien uw kind een tekenbeet had, het wondje dagelijks te controleren en te constateren dat er géén bleke en rode ring om de beet ontstaan. Let tot 3 maanden na de beet op ziekteverschijnselen, bijvoorbeeld griepachtige klachten en/of er een ringvormige rode uitslag rond de plaats van de beet ontstaat die groter is dan 5 centimeter doorsnee. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten.
Ook als er een klein rood plekje ontstaat rond de beet hoeft u zich geen zorgen te maken, maar blijf alert. Dat is vaak een reactie op de beet zelf.

U hoeft pas naar de huisarts te gaan als u een ringvormige rode uitslag rond de plaats van de beet heeft of de rode plek groter wordt dan ongeveer 5 centimeter doorsnee. Let ook op ziekteverschijnselen, bijvoorbeeld griepachtige klachten.